Tjänster inom redovisning och bokföring

Inom bokföring och redovisning finns en mängd olika tjänster. Solsnäckan AB erbjuder

Löpande bokföring

Jag blir er ekonomiavdelning i miniformat och sköter er bokföring med månadsavstämningar valfritt antal timmar i veckan/månaden.

Avstämning

Du eller någon på företaget sköter den löpande bokföringen och så kommer jag och stämmer av bokföringen en gång i månaden eller en gång i kvartalet beroende på hur mycket bokföring det är och efter vår överenskommelse. Detta kan göras både fysiskt och på digital väg med hjälp av kontoutdrag som ligger i Dropbox eller skickas per mejl och att ni sedan använder ett bokföringsprogram som ligger i molnet. Tex bokföringsprogrammen FortNox, Bl Info Ekonomi eller Visma e finns antingen som internetwebbsida och/eller i molnet.

Årsbokslut och årsredovisning

För företag med en omsättning under 2,9 miljoner hjälper jag gärna till med årsbokslut och årsredovisningen. Något som är extra viktigt i år, när det finns möjlighet att lägga hela vinsten i något som heter Periodiseringsfond – som egentligen en helt laglig skatteteknisk hantering för att jämna ut perioder som går bra med perioder som går mindre bra. Det innebär att de pengar som finns på ditt bankkonto endast berörs inte. D.v.s. du behöver inte ta av likviditeten för att betala in skatt.

Periodiseringsfond

Periodiseringsfond innebär att delar (eller i år) hela vinsten undantas från skatt. När det sedan antingen går sämre ett år eller att fem år har gått sedan man gjorde just detta års periodiseringsfond så löser man upp fonden för beskattning. Det finns mer regler än dessa, men jag nöjer mig här med förklaringen.

Registrera företag eller omstart av företag

För er som drar er för att starta företag för att det verkar så krångligt och besvärligt eller vill ha en hjälpande hand för att få allt rätt första gången, hjälper jag gärna till.

Vi avsätter en stund för att gå genom er affärsidé och vilken företagsform som passar er bäst och sedan går vi över till verksamt.se för att komma igång med själva startprocessen. Det tar 3 timmar av er tid och sedan 1 – 2 veckor för bolagsverket och Skatteverket att få till alla myndighetsbeslut och administration och men sedan är ni i gång med företaget.

Vill ni även ha hjälp med ert första visitkort och webbsida hjälper jag gärna även till med detta. När det sedan är dags för version 3.0 av båda tar vi hjälp av t.ex. Wapp Media.

Egenanställning

Kommer vi fram till att eget företag inte är något för dig av olika anledningar eller att du vet redan från början att företagande inte är din grej, finns möjligheten att bli egenanställd av Solsnäckan AB. Du säljer in uppdraget och jag sköter allt administrativt runt omkring. För det tar jag 3% av arvodet/gaget och du får en lön/arvode skattat och klart beroende på vad vi överens om. Vill du lägga till pensionssparande kan vi ordna det också.

Mer information om vad egenanställning är och vad du behöver tänka på hittar du här hos Skatteverket, verksamt.se och Pensionsmyndigheten.

Löner

Även om du själv sköter det mesta av redovisningen kan det bli besvärligt och dyrt med löner om du är ensam eller ni bara är ett par stycken. Där kan jag gå in och hjälpa till att göra lönekörningen till företaget, med hjälp av min kunskap om löner och mina program som redovisningsbyrå.