Lön eller Löner är den ersättning som du får för utfört arbete hos din arbetsgivare. Det finns olika sorters lön. Du kan få lön för varje arbetad timme – timlön. Eller så kan du få månadslön med samma grundbelopp varje månad. För dig som arbetar övertid, haft jour eller arbetar mot bonus brukar lönen variera varje månad.

Vilken lön du får bestämmer du och din chef tillsammans i samband med att ni skriver på anställningsavtalet inför din anställning. Därefter förändras din lön i samband med lönerevisionen som sker varje år på ditt företag.

Som du säkert reda vet så bestäms de flestas löner i Sverige av kollektivavtal som fackföreningarna och arbetsgivarnas organisationer förhandlar fram vartannat eller var tredje år.

Lönkörning som tjänst hos en löneadministratör

Löner kan vara allt fån relativt enkla företagsägarlöner till avancerade löner med mycket övertid, vård av barn, sjukdom, bonusar, resor mm.

Ditt lönebesked ska innehålla uppräkning av semesterdagar, jourersättning, övertidsersättning och inom vissa kollektivavtal även uppräkning av arbetstidsförkortning, om du varit borta från jobbet av olika anledningar.

För att du ska kunna kontrollera att din lön är rätt får du varje månad ett lönebesked på vilken lön du och om den innehåller någon semester, eller övertidsersättning, frånvaro eller ersättning för jour.

Arbetsgivardeklaration

Från och med 2019 måste alla arbetsgivare lämna in arbetsgivardeklarationer med kontrolluppgift för varje anställd varje månad. Ovanstående innebär att vi alla måste ha bra koll varje månad.

Lagar om ledighet

Vår riksdag har lagstiftat om många lagar som gäller för våra anställningar. Dessa är bokföringslagen (1999:1078) uppdaterad (SFS 2024:342), olika ledighetslagar, som semester-(SFS 1977:480 uppdaterad 2014:424) , föräldraledighet (SFS 1995:584 uppdaterad SFS 2023:906) som också innehåller regler för vård av barn,.

Andra lagar som berör oss är Vård av nära anhörighet (SFS 1988:1465), förmånsbeskattning av tjänstebil (SFS 2021:300) mm.

Vad gäller lönen är det branschens kollektivavtal som avgör mininivån på din lön. Du och din chef träffar avtal om vad just din lön ska vara. Ibland är det fackklubben på arbetsplatsen tillsammans med chefen som förhandlar fram var och ens lön.

Det är olika kollektivavtal att ta hänsyn till. Det är olika förutsättningar för företagsägarna och de anställda. Jag hjälper dig gärna att få allt så bra som möjligt.

  • har barn,
  • blir sjuka,
  • har månadslön,
  • timlön,
  • kollektivavtal,
  • eller tråkigt nog utmätning på lön.
  • hantering av semesterlön,
  • uttag av semester,
  • arbetstidsförkortning,
  • flextid,
  • kompledighet, arbetstidsförkortning och
  • individuell arbetsgivaravgift för varje anställd ska lämnas in en gång i månaden.

Aktuella löneprogram

Jag använder mig bara av FortNoxs logga eller Björn Lundgren - BL Administration och Ekonomi , så kan jag med hjälpa er direkt från min dator. Anledningen till att jag har valt just dessa program är för att jag kan löneblocken i programmen.

För dig som har företag med medarbetare som har lön med rörliga delar, är det extra viktigt att vi hjälps åt. Så att det blir rätt underlag för lönerna varje månad. Rörlig del är bonus, övertid, provision med mera.

I november 2023 blev jag klar med min utbildning hos Xpectum till Certifierad löneadministratör.

Xpectum genomför utbildningar på uppdrag från FAR