Branscher – Solsnäckan AB:s specialistområden i sex områden

De branscher Solsnäckan AB har redovisningskompetens är e-handel, el-installation – bygg och hiss med ROT och RUT, alternativ friskvård, tjänster som t.ex. IT och elektronik, artister, samfällighetsföreningar och ideella föreningar. Vi gör allt från bokslut, årsredovisningar, löpande bokföring och löner.

.Redovisning och bokföring i Ramlösa - Bild på Pärm, extern hårddisk och dator. Illustrerar hur lite papper som behövs efter digitaliseringen.

Branscher har olika redovisning och löpande bokföring

Redovisning och bokföring skiljer sig en del mellan olika branscher och olika företag inom samma bransch. Av den anledningen har jag valt att specialisera med på några stycken branscher som livet och tillfälligheterna har gjort att jag har kommit i kontakt med på olika sätt. Utöver detta är varje företag unikt, med egenheter i bokföring som bara finns i just det företaget. Eftersom jag tidigare har arbetat med redovisning och bokföring på flera företag och branscher, letar jag efter egenheterna så jag inom ramen för god redovisningssed följer tidigare sätt att bokföra. Om det finns mycket goda skäl att ändra arbetssätt så gör jag det i samråd med dig som företagsägare och dokumenterar vad jag har ändrat.

E-handel

Solsnäckan AB har drivit e-handel däri sålde elektroniska komponenter och Raspberry Pi datorn under 7 års tid med mig som bokförare, men under 2019 kom vi fram till att vi skulle sälja eller avveckla webbshoppen. Vilket ledde till att vi kunde sälja shoppen Sommaren 2019. Vi fick en insikt att i bland krävs en kraftig kursändring är något som ibland behöver göras i ett företag, för att företaget ska ha en chans att leva vidare.

Efter försäljningen insåg jag att en anledningarna till att shoppen inte hade börjat gå med tillräcklig vinst, var att jag allt för gärna grottade ner mig i bokföringen. Den är rätt vilken är omfattande i en e-handel. Just denna insikten ledde till att jag numer har sadlat om till redovisningskonsult. För det är ju riktigt roligt med siffror och mönster och att hitta den sista kronan.

I och med att vi själva varit företagare med lager så vet jag att varje krona är viktig för en mikro/småföretagare. Vilket gör att vi bygger avtal/överenskommelser som gör att ni kan känna er trygga.

Bokföringen i shoppen handlade mycket om att hantera alla inköp och bokföring runt import från Kina och allt pappersarbete kring tullhanteringen. Vi hade även en mindre mängd export inom och utom Europa, vilket gjorde att jag lärde mig EU-moms och moms för både varor och tjänster vid försäljning utanför EU. Så att hantera Facebook- och Google Adware-annonsernas fakturor är vardagsmat för mig.

Branscher - e-handel - gammal bild från lagret hos r-pi.se.
Gammal bild från lagret hos r-pi.se.

El-installation/bygg

På gymnasiet gick jag El-tele/El-Automations linje och har därför en del teoretiska kunskaper inom el och elektronik. Under perioden 2018/2019 vikarierade jag som ekonomiassistent och löneadministratör på ett elinstallationsföretag . Där var jag ensam på ekonomisidan. Företaget hade 2018 omsättning på 54 miljoner . Här lärde jag mig att hantera större volymer och ROT- och RUT fakturor. Idag arbetar jag också på ett litet hissföretag med 8 anställda.

Alternativ friskvård

Jag, Karin, har drivit enskilda firman Karins Goa Händer sedan 2009 och har lärt mig förutsättningarna för friskvårdare med mycket mässor och kundbokningar. Jag startade firman för att för mig fungerar det bara att arbeta vitt. I november 2019 valde jag att sälja Karins Goa Händer till Solsnäckan AB som ett varumärke och Karins Goa Händer blev därmed ett särskilt företagsnamn eller bifirma som det tidigare hette.

.Logga på Karins Goa Händer

För dig som vill ta steget från hobbyverksamhet till företagande hjälper jag gärna till med allt från att gå igenom allt från lämplig företagsform, till verksamt.se så att företaget kommer igång, till de allra första och enklast marknadsföringen med visitkort, hemsida och/eller Facebook och Instagram. Vill du ha mer, än vad jag hinner med, så har jag bra kontakter som vi kan använda.

IT- och elektronik

Inom IT och elektronik är det mest konsultverksamhet och tjänster som ingår. Självklart en del annonsering. I och med vår webbshop och mässor har jag träffat många IT-konsulter från olika länder och delar av Sverige, med olika personligheter. Tjänstesektorn är ett bra sätt att snabbt tjäna ihop pengar till den egna lönen, eftersom du inte har samma behov av ett större eller mindre lager som många andra företag i andra branscher har.

.IT-Konsult på mässa eller kanske e-handlare.
It-konsult eller e-handlare inom elektronik. Ibland är skillnaden hårfin.

Artister

Artister arbetar också inom tjänstesektorn, men det unika är att artistgage är momsfritt. För en artist är det viktiga med marknadsföring så att människor vet om att du finns. Oftare än du tror är ett registrerat företag skillnaden mellan att få ett uppdrag/event eller inte. Även här vet jag att det finns duktiga sångare som har svårt att ta steget från hobby till företagande. För att överbrygga steget hjälper jag gärna till med att starta företaget eller om du hellre vill bli egenanställd i Solsnäckan AB, så ordnar vi det också.

Egenanställning innebär kort att du ansvarar för att leta upp uppdragen och utföra dem väl och vi tar hand om administrationen. I praktiken innebär det att Solsnäckan fakturerar kunden efter ditt underlag. När kundinbetalningen kommit, betalar vi ut den överenskommen arvodet/lön till dig. Vi ser till att skatter och arbetsgivaravgifter kommer in till Skatteverket. Det vill säga jag sköter all administration samt bokföring/redovisning och du hittar uppdragen och gör det roliga artisteriet.

På förekommen anledning så behöver vi träffas och skriva avtal, skriva avtal som innefattar kontroll för penningtvätt och sedan kan vi starta på ett bra sätt tillsammans. Detta arbetsätt innebär att det tar någon vecka att komma igång.

Ideella organisationer

På min fritid har jag suttit med i olika typer av föreningsstyrelser som jag sedan 80-talet. Vilket har gett mig en god inblick i föreningslivet.

Nu för tiden börjar det finnas en del föreningar som vill/måste/har möjligheten att lägga ut ekonomiansvaret på en extern redovisningsbyrå. Jag hjälper er gärna med redovisningen ända fram till och med bokslutet.